Operaator Kõps ja Oscarite sadu ehk kuidas Tiit, Teet ja Erki video tegid

Tegime Teedu ja Tiiduga kursuse lõpuvideo, mille idee oli alguses midagi muud kui välja tuli.

Algne idee oli teha kahe õpikeskkonna võrdlus video, kuid see tundus meile kuidagi igava ning üksluisena. Samuti ei oleks olnud erilist grupitööd, sest igaüks oleks pidanud üksi mingi osa tegema ning lõpuks lihtsalt video kokku monteerima.

Pärast lühikest arutelu, jõudsime järeledusele, et teeme teisiti video. See šedööver, mis laupäeval ettekandele tuleb oli meie grupi jaoks väljakutse. Suur osa tööst tegime ära kontaktpäevadel, sest näost näkku kohtumised ja ideelennud käivad kõrgema kaarega ning on palju vahetum. Seetõttu on palju meie ideid ja mõtteid pärit just meievahelisest suhtlusest TLÜ lõbusatest nädalavahetustest. Tagant järgi mõeldes, oleks võinud ju diktofoni kasutada, kuid targad mõtted tulevad ikka tagant järgi.

Vaatamata lennukatele ideedele, oli määravaks idee kirjalik vormistamine. Alles hiljem, kui kõik sai üles kirjutatud, omandas projekt selgemad piirjooned aja, tegevuste ja vastutuse lõikes. Pärast seda saime paika panna ajakava, rollid ja vajalikud tehnilised vahendid. Oluliseks komponendiks osutus väike ajavaru, näiteks algselt planeeritud üks võttepäev oli ilmselgelt liiga lühike. Tegelikult filmisime kolmel päeval ning mitu võtet. Esmapilgul väikesed tehnilised nüansid võivad mõjutada võtteid ja üldist töökorraldust (mälukaardi mahtuvus, kaamer aku pidavus, ruumidesse pääsemine, jms).

Mida meie kasutasime enda video tegemiseks:

  • kontaktpäevi
  • väike vestlus meili teel (võime avaldada pärast video näitamist kui soovi on)
  • veebilehekügi
  • faile jagasime Google Drive’is
  • video monteerisime Movie Makeris
  • audiot töötlesime Audacity’s
  • suhtlesime ka muusika autoriga FB teel

Et projekt edukalt õnnestuks, käis Teet külas esivanematel, et leida atribuutikat meie videosse. Samuti toetas meid TLÜ infolauatädi (nimi ununes vaatamata), kes lubas meil kasutada TLÜ ruume ilma turvameeskonna sekkumiseta.

Keeruliseim osa video juures oli kõik see suurepärane materjal mahutada mõistliku ajavahemiku sisse (täispikk video oleks umbes 5-6min), kuid siinkohal tuli appi kiirendusnupp Movie Makeris. Heli, video ja pildimontaaž võttis omajagu aega, sest ei olnud piisavalt teadmisi kõikide vajalike töövõtete kohta. Valmis video valmimiseks kulus paar õhtut nokitsemist ning väikesed probleemid said lahenduse neti avarustest info otsimisega ja katseeksitusmeetodiga.

Link ülesandele: Video saamise lugu

Meie video

6 comments

  1. Ootan huviga seda Teie Oscari nominatsiooni esitust. Kas peaks kohale tulles enne kuskilt smokingut laenama minema?

    Meeldib

  2. Sama siin (smokingut asendaks mul siiski õhtukleit). Ent selle punase vaiba laotamisega Astra maja sissekäigust kuni meie õpikeskkondade seminari klassini peate te küll ikka kõvasti vaeva nägema :D.

    Meeldib

    1. Vaipa kahjuks ei saanud, sest laenati PÖFFile välja. Piisab kohaletulekust igapäevariietuses, kuid siis nõuame tagasisidet meie video kohta 🙂

      Meeldib

  3. Aitäh Erki! Minu roll jäi suhteliselt tagasihoidlikuks, piirdus kõrvalosatäitja osa ja arvelauaga. Natuke sai ka operaatori tööd tehtud.

    Meeldib

    1. Tere!
      Mina olen pärast tänaseid kooliaastapäeva aktuseid nii väsinud, et loen “Video saamise lugu” ja klõpsan kaks korda selle pealkirja peal ja mõtlen, et miks näen jälle VI teema: õpivõrgustikud. Kui lugesin jutustust video valmimise kohta, siis arvasin, et teil jäi matrejali nii palju üle, et tegite veel eraldi filmikese “Video saamise lugu”;)

      Meeldib

Lisa kommentaar